Inspiracje, Warto mieć

Czwartek Tłusty vel Zapusty

Tłusty czwartek to tradycyjny sposób na zwieńczenie karnawału. Bez wątpienia jest to wyczekiwany dzień dla wszystkich łasuchów – królują tłuste i niezdrowe słodkości. Przechodząc obok wystaw sklepowych oblężonych piekarni i cukierni, nie sposób nie zwrócić uwagi na odpowiednio wyeksponowane, ociekające lukrem wyroby.

slider new

Dzień ten był kiedyś początkiem Tłustego Tygodnia, czyli czasu wielkiego obżarstwa. Pozwalano sobie na ogromne ilości tłustych mięs, kapustę ze skwarkami, słoninę. Dlatego też ostatnie dni karnawału nazywano wtedy mięsopustem, zapustami czy ostatkami.

homemade-792034_1920.jpg

Obecnie najpopularniejszym deserem, po jaki sięgamy, są oczywiście pączki. Pączek, który znamy, nie wyglądał zawsze tak samo. Przybył do nas najprawdopodobniej z Bliskiego Wschodu lub starożytnego Rzymu. Początkowo było to ciasto chlebowe nadziewane słoniną i smażone w smalcu.

wałek ciasto.jpgPrzed wycinaniem i wałkowaniem ciasta na domowe pączki niezbędny będzie precyzyjny przesiewacz do mąki. Nie zapominajmy o podstawowych elementach, które będą potrzebne, tj. wałek, stolnica oraz garnek do smażenia. Dodatkowo, by pączki nie chłonęły tłuszczu, można do ciasta dodać kieliszek spirytusu, łyżeczkę octu lub sok z połowy cytryny.

9.JPGKolejnym flagowym przysmakiem ostatkowych tradycji są oczywiście faworki. Niezawodny przepis na domowej roboty faworki znajdziecie tutaj. Przed dodaniem żółtek do mąki z solą warto skorzystać z separatora do jaj. Najważniejszym krokiem do zrobienia faworków jest odpowiednie napowietrzenie ciasta – zbijamy je wałkiem, następnie składamy na pół, zbijamy, ponownie składamy i powtarzamy wielokrotnie. Gotowe faworki możemy wyłożyć na przepięknej szklanej paterze, gwarantujemy Wam, że wtedy nikt im się nie oprze!

7.JPG

Efektowną wersją faworków z dodatkiem słodkiej marmoladyróże karnawałowe, powstałe przez sklejenie ze sobą trzech ponacinanych krążków ciasta.

pin2.JPG

Niezależnie od tego, jaki przysmak wybierzecie podczas Tłustego Czwartku, nie warto myśleć o kaloriach, lecz na co dzień nie zapominajcie o umiarze potrzebnym do zachowania witalności organizmu. Wszystkiego smacznego od redakcji Domu Inspiracji! 🙂

 

MK


Źródła:
– http://niezalezna.pl/94380-dzis-tlusty-czwartek
https://naturhouse-polska.pl/tlusty-czwartek-tuz-tuz/
https://www.mojewypieki.com/post/perfekcyjne-paczki—to-nie-trudne

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s