FIT przepisy, Inspiracje, Warto mieć

Czas na królewskie śniadanie

Śniadanie zjedz jak król, obiad jak książę, kolację jak żebrak – głosi przysłowie. Dlaczego śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

pin2.JPGŚniadanie obfite i bogate w składniki odżywcze i witaminy dostarcza właściwej energii, przez co wprawia nas w dobry humor na cały dzień. Dzięki śniadaniom jesteśmy bardziej aktywni psychicznie i fizycznie. Dostarczony rano posiłek pobudza organy trawienne do pracy oraz zapewnia odpowiedni wzrost glukozy.

Zarezerwujmy sobie więcej czasu na poranny posiłek, postarajmy się, by był zdrowy i pożywny. Zwykłe śniadanie w wyjątkowej oprawie sprawia, że wygląda apetycznie i lepiej smakuje.

b4u6.jpg

Specjalny zestaw śniadaniowy będzie świetnym rozwiązaniem – w komplecie mamy talerzyk na kanapki lub sałatkę, kubek na świeżo wyciśnięty sok lub aromatyczną kawę i miseczkę na płatki owsiane z mlekiem. Dzięki różnym dekoracjom każdy znajdzie coś do swojej kuchni.

 

Śniadanie bardzo ważne jest dla naszych pociech. Dla nich również dostępne są w sprzedaży zestawy z misiami, jeżykami i słonikami, które na pewno przypadną do gustu każdemu maluchowi. Będzie czuł się wyjątkowo, posiadając własny talerzyk, miseczkę, kubeczek oraz podstawkę pod jajko. Do zestawu dołączona jest też porcelanowa łyżeczka, którą bezproblemowo nakarmimy maluszka kaszką.


JAJA PO TATARSKU

jaja– 5 jajek
– 2 łyżki majonezu
– 80 g marynowanych pieczarek
– 1 ogórek kiszony
– 1 mała cebulka szalotka
– sól, pieprz
– szczypiorek, koperek do dekoracji

  1. Gotujemy jajka, kroimy je na pół i delikatnie solimy.
  2. Przygotowujemy sos tatarski: kroimy cebulę, pieczarki, ogórka na małą kostkę, mieszamy z majonezem i zmielonym pieprzem.
  3. Na połówki jajek wykładamy sos, dekorujemy szczypiorkiem i koperkiem.

SZCZYPIOREK.jpg


KOKTAJL BANANOWY

koktajl banan.jpg– 2 łyżki płatków owsianych
– 1 brzoskwinia
– 1 banan
– 1 szklanka mleka z 1 łyżką syropu klonowego
– 5 łyżek jogurtu naturalnego

  1. Płatki owsiane zalewamy niewielką ilością gorącej wody i odstawiamy na 10 min.
  2. Miękkie płatki, brzoskwinię, banan, mleko i jogurt wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania gęstej konsystencji.

KANAPKI Z TWAROŻKIEM

chleb razowy.jpg– 2 kromki żytniego razowego chleba
– 60 g twarogu wędzonego
– 1 jajko
– 14 g pomidora
– 16 g ogórka kwaszonego
– 23 g kiełków lucerny

 

  1. Na chleb posmarowany masłem kładziemy po jednym plastrze wędzonego twarożku, jajko, pomidor i ogórek.
  2. Kanapki posypujemy kiełkami.
  3. Pakujemy i zabieramy do pracy 😉 Najlepiej smakują ze zwykłą kawą lub Inką.

 

ADM


Źródła:
https://www.kwestiasmaku.com/
https://vitalia.pl/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s