FIT przepisy, Inspiracje

Wielkie Dni i Wielka Noc

Wielkanocny stół jest stołem wiosennym, pachnącym, świeżym, jasnym i oczywiście pełnym. Świętujemy tradycyjnie i zawsze dbamy o piękny wystrój i uroczystą atmosferę. Dziś inspiracje zarówno dla estetów jak i łasuchów ceniących domowe smaki.

IMG_8683.JPG


NAKRYCIE

Serwetki do koszyka ze święconką z wesołymi aplikacjami i specjalne serwety na chleb to punkt obowiązkowy. Wolicie tradycyjne, białe o wzorzystych brzegach czy te, ostatnio modne, wykonane z naturalnych materiałów w kolorach ziemi? Na stole królują zastawy zdobione kwiatowymi wzorami lub gładkie. Podobno najpierw jemy oczami 😉


DEKORACJE W DOMU

Dopiero zaczynamy kształtować tradycję zdobienia mieszkań na Wielkanoc. Boże Narodzenie jeszcze zdecydowanie wygrywa. To pewnie dlatego, że zimą potrzebujemy więcej kolorów, wesołych kształtów i ciepła. Jednak wiosna nie zawsze przychodzi na czas, więc szarość przejściowych dni warto umilić barwami trawy, nieba i kwiatów.


PRZEPISY NA NAPRAWDĘ DOMOWE ŚWIĘTA

81 krem chrzanowy pin

KREM CHRZANOWY 

Ostry i słodkawy jednocześnie. W wersji bez octu, więc bez kwaskowego posmaku. Kojarzy się głównie ze świętami Wielkiejnocy, ale przecież można go przyrządzić na każdą inną okazję jako wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek i potraw z jaj.

Składniki:
– 1 kg korzenia chrzanu – warto wybrać korzeń średniej wielkości. Duże są zbyt łykowate, a małe dość giętkie, co utrudnia ich tarcie.
– 5 jajek
– 2 łyżki cukru pudru
– po 2,5 łyżki majonezu i śmietany
– sok z połowy cytryny
– sól

Przygotowanie:
1. Opłukane korzenie chrzanu obieramy cienko ze skórki, pozbywając się przy tym wszelkich plamek i innych skaz. Obrany chrzan wrzucamy do zimnej wody i odstawiamy na ok. godzinę, by stał się bardziej jędrny… czytaj więcej…

Zobacz film i sprawdź cały przepis:
piwniczkachomika.pl


86 Zakwas zurek pin.jpgZAKWAS NA ŻUREK

Nie każdą zupę jesteśmy w stanie przyrządzić bez pomocy gotowych produktów. Prawdziwie domowa, najsmaczniejsza i zdrowa zupa powstanie jednak tylko wtedy, gdy poświęcimy na jej przygotowanie odrobinę więcej czasu i serca. Żurek na własnoręcznie przyrządzonym zakwasie będzie tego najlepszym dowodem.

Składniki:
– 2 szklanki mąki żytniej razowej,
– 3 szklanki przegotowanej ciepłej wody,
– opcjonalnie: kromka chleba razowego na zakwasie.

Przygotowanie:
1. Zakwas najlepiej robić w dużym słoju lub ceramicznym garnku. Naczynie musi być wcześniej wyparzone.
2. Mąkę żytnią wsypujemy do naczynia i zalewamy ciepłą przegotowaną wodą. Dokładnie mieszamy całość drewnianą łyżką… czytaj więcej..

Zobacz film i sprawdź cały przepis:
piwniczkachomika.pl


88. zurek pin.jpg

ŻUREK

Każda okazja jest dobra, by zaspokoić głód domowego smaku. Lekko kwaśna, zdrowa zupa może być pierwszym daniem i kolacją, a jeśli przyrządzamy ją na domowym zakwasie i podajemy z własnoręcznie zrobioną kiełbasą, jeszcze trudniej się jej oprzeć.

Składniki:
domowy zakwas (1000 ml)
domowa biała kiełbasa
– bulion warzywny – 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 cebula, kawałek pora i selera, natka pietruszki, ząbek czosnku i garść suszonych grzybów
– śmietana kremówka lub 18% – ok. 300 g
– przyprawy: 4 listki laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki kminku, 4 łyżeczki majeranku, łyżka startego chrzanu lub kremu chrzanowego.

Przygotowanie:
1. Bulion… czytaj więcej…

Zobacz film i sprawdź cały przepis:
piwniczkachomika.pl


Z 82 Kielbasa pin.jpgBIAŁA KIEŁBASA

Domowy żurek na prawdziwym zakwasie nie może obejść się bez białej kiełbasy. Jej zrobienie wcale nie jest takie trudne, a daje nam pewność, że jemy tylko to, co zdrowe i naturalne.

Składniki:
– 2 kg karkówki wieprzowej
– 1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
– 1 kg podgardla wieprzowego
– 0,5 kg boczku
– naturalne jelita
– 0,5 l bardzo zimnej wody
– 4-5 łyżek soli
– 2-3 łyżki pieprzu mielonego
– 5 ząbków czosnku
– 2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
1. Mięso kroimy na drobne kawałki i mielimy od razu z ząbkami czosnku. My stosujemy tradycyjną ręczną maszynkę do mielenia mięsa i wybieramy sitko z oczkami o średnicy 4 mm… czytaj więcej…

Zobacz film i sprawdź cały przepis:
piwniczkachomika.pl


Z 87 Mazurek pin.jpgMAZUREK BEZ PIECZENIA

Czekoladowo-bakaliowy mazurek nie wymaga użycia pieca, dlatego może go zrobić każdy. Jest wspaniałym wielkanocnym deserem, który kusi intensywnym smakiem orzechów, rodzynek i żurawiny.

Składniki:
– 2 wafle
– po 15 dag masła i margaryny
– 1,5 szklanki cukru pudru
– 3 jaja
– 200 g herbatników
– po 10 dag rodzynek lub żurawiny, orzechów włoskich i płatków migdałowych
– 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)

Polewa:
50 ml mleka
– 50 g masła
– 1 tabliczka mlecznej czekolady

Przygotowanie:
1. Jaja z cukrem pudrem ubijamy na parze i odstawiamy do wystudzenia… czytaj więcej…

Zobacz film i sprawdź cały przepis:
piwniczkachomika.pl


 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s